Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Nesnelerin interneti, somut nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu uluslararası bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim halinde olmaları olarak tanımlanmaktadır.
İlk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir şirket için hazırladığı sunumda kullanılan bu kavram gelişen teknoloji ile birlikte, ortaya çıktığı günkü halinden daha geniş bir vizyona erişti. 1991 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem, çevrim içi ve kameralı olmasından ötürü “nesnelerin interneti” kavramının tarihteki ilk örneği oldu.
IoT Ne İşe Yarar?
IoT, sadece nesnelerin birbirleriyle iletişiminden değil; aynı zamanda insanlarla iletişimden de sorumludur. Yani kullandığımız herhangi bir alandaki herhangi bir nesne adının başına “akıllı” kelimesini getirdiğimizde, IoT’den bahsetmiş oluruz.
Örneğin yeni türeyen “akıllı ofis” kavramı: Akıllı ofisler siz dışarıdayken biri ofisinize girmeye çalıştığında, özel çekmecenizi açtığında ya da yangın durumunda size mesaj yoluyla haber verebiliyor. Akıllı çatallar bir yemeği hızlı yediğinizde ya da gerektiğinden fazla besin tükettiğinizde sizi uyarabiliyor. Akıllı tenis raketleri, tenisçilerin bir topa hangi açıyla, nasıl bir stille ve ne kadar hızla vurduklarını anında ölçebiliyor. Akıllı hoparlör, akıllı alarm, akıllı ev… Bu örnekler aslında IoT’nin hayatımıza ne kadar adapte olduğunun ve bizim onlara ne kadar fazla ihtiyacımız olduğunun kanıtı niteliğinde.
Outliers “Akıllı” Not Defteri
IoT ürünlerine bir diğer önemli örnek ise yeni nesil “akıllı not defteri”. Gündelik yaşamda kullandığımız birçok nesnenin akıllı niteliği kazanmasından sonra hayatımızın vazgeçilmezleri olan not defterlerinin de tabiri caizse “akıllanması” beklenmedik bir gelişme değildi. Son teknolojiye sahip Outliers Notebook’da doldurduğunuz her bir sayfayı telefonunuza ve tabletinize aktarabiliyor ve aynı kolaylıkla paylaşabiliyorsunuz.
Üstelik defteriniz tamamıyla bittiğinde mikrodalgada 80 saniye ısıtıp defalarca kullanabiliyorsunuz! Böylelikle demode olmuş eski not defterlerimizin yerini de artık Outliers ekibi tarafından geliştirilmiş, 21.yüzyıla uygun akıllı not defterleri alıyor.
IoT daha ne denli hayatımıza dahil olacak dersiniz? Bir gün akıllı nesneler olmadan yaşayamayacak hale gelir miyiz? Gelecek elbette tam olarak kestirilemez ancak kesin olan bir şey varsa o da Outliers ekibi olarak hayatınızı kolaylaştıracak her türlü teknolojik ve inovatif gelişme için çalışıyor olacağımızdır. Siz de kendi öneri ve düşüncelerinizi bize yorumlarda belirtebilirsiniz!
Teşekkürler yazı için