Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan konusu, şüphesiz iklim değişikliği ve bunu yavaşlatmak için neler yapabileceğimizdi. Greta Thunberg öncülüğünde tüm dünyada hız kazanan küresel ısınma protestoları hemen herkesin dikkatini bu konuya çekmekte oldukça başarılı oldu. Bu konuda aslında en büyük görev büyük şirketlere düşüyor ve küresel ısınmanın yavaşlaması, bu kurumların alacağı önlemlere ve atacağı sürdürülebilirlik adımlarına bağlı. Ancak birçok şirket nereden başlayacağını bilemiyor, bu yazımızda sizlere ofisinizi nasıl daha “sürdürülebilir” hale getireceğinizden bahsedeceğiz.
Sürdürülebilirlik nedir?
Size ofisinizle alakalı öneriler vermeden önce biraz sürdürülebilirlik kavramından bahsetmek istiyoruz. Sürdürülebilirlik; Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır.[1] Yani aslında içinde bulunduğumuz gezegeni yaşanabilir kılmaya devam etmek, sürdürülebilirliktir diyebiliriz. Hepimizin yaşamı, doğal kaynakların ve ekolojik dengenin devamlılığına bağlıdır. Bu nedenle de çevreyi korumak ve sürdürülebilirlik konusunda gereken adımları atmak hepimizin sorumluluğundadır.
Sürdürülebilir bir ofisiniz olması için neler yapmalısınız?
1- Kağıt tüketiminizi azaltın
Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi ağaçlar hem ekolojik sistemin devamlılığı için hem de havayı temizlemek için çok kıymetli doğal kaynaklardan biri. Günlük hayatta ve özellikle ofislerimizde fark etmeden gereğinden fazla kağıt kullanarak ağaçların yok olmasına istemsizce katkıda bulunuyoruz. Bunun önüne geçebilmek için öncelikle veri depolama seçeneklerinizi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Tüm belgeleri kağıt üzerine çıktı alarak saklamak yerine bulut sistemlerinden birinde dijital olarak depolamayı deneyebilirsiniz. Bu hem onlara her yerden erişmenizi sağlayacak hem de kağıt tüketiminizi oldukça azaltacaktır. Buna ek olarak, ofisinizdeki çalışma arkadaşlarınız ve kendiniz için geri dönüştürülebilir ve hatta yeniden kullanılabilir durumdaki ajanda ve defterlerden satın alabilirsiniz. Böylece bir defter bitince yeni bir tane almak yerine, aynı defteri içindekileri silerek yeniden kullanabilir, daha çok ağacın nefes almasına katkıda bulunabilirsiniz.Outliers Notebook’un yeniden kullanılabilen defterleri size bu konuda yardımcı olabilir.
2- Kullandığınız elektronik eşyaları enerji tüketim seviyelerine göre seçin
Ofisinizde kullandığınız bilgisayar, iş makinesi, buzdolabı ve aydınlatma ünitelerini enerji kullanım seviyelerine göre değerlendirip, uzun vadede hem tasarruf etmenizi sağlayacak hem de çevreye duyarlı olan A++ enerji tüketimli modeller ile değiştirebilirsiniz. Kullanmadığınız elektroniklerin fişlerini çekerek, bilgisayarları uyku modunda değil tamamen kapatarak bırakabilir, gerçekten bitmediği sürece şarja takmaktan kaçınabilirsiniz. Ampuller biz fark etmesek de gün içinde sürekli enerji tüketirler ve bunun faturası hem ay sonunda size, hem de gezegenimize kesilir. Bu nedenle ampulleri de enerji tasarruflu modelleri ile değiştirerek ofisinizde kurumsal sürdürülebilirlik adına önemli bir adım atabilirsiniz.
3- Temizlik için kullandığınız malzemeleri değerlendirin
Temizlik ve hijyen özellikle onlarca, belki yüzlerce insanın ortak olarak kullandığı alanlarda her şeyden önemlidir. Ancak kullandığınız temizlik malzemelerini işiniz bittikten sonra şehir şebeke suyuna, oradan da denizlere karıştırdığınızı unutmayın. Çevreye duyarlı temizlik malzemeleri üreten şirketlerden yapacağınız toplu malzeme alımları ile hem bu işin ekstra maliyetinden kurtulmuş hem de çevreyi korumuş olursunuz. Tabii yalnızca deterjan ve benzeri ürünleri değiştirmek değil, önemli olan tutumumuzu değiştirmektir. Bu yüzden kullanıp atılan kağıt peçeteler yerine mikro-fiber bezlere geçiş yapmak da oldukça önemlidir.
4- Geri dönüşüm kutuları koyun
Geri dönüşüm denince hepimizin aklına yine kağıt geliyor ancak geri dönüştürülebilir materyaller sadece kağıtla sınırlı değil. Ofisinizde bulunan ve artık kullanılmayan bir bilgisayar bile geri dönüştürülebilir! Bu nedenle ofisinizde kullanılan pil – plastik – kağıt ve organik çöpleri ayrı çöp kovalarında toplayıp geri dönüşüme katkıda bulunmak da kurumsal sürdürülebilirlik adına atacağınız önemli adımlardan biridir.
5- Ofisinizin içinde bitkilere yer verin
Eğer doğal ışık alan, geniş pencereli bir ofisiniz varsa çok şanslısınız! Çünkü bu, ofisiniz bitki yetiştirmeye elverişli demektir. Eğer mümkünse çalışanlarınızın hepsinin masasına küçük birer bitki koyarak onlara hem tatlı bir sürpriz yapabilir hem de içerideki bitki yoğunluğunu artırabilirsiniz. Pencere kenarları, varsa balkonlar ve ortak alanlar da bitki koymanız için uygundur. Bitkilerin bulunduğu bir ofis hem daha güzel enerjili ve temiz bir ofis, hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlamış bir ofistir.
6- Yeniden kullanılabilen malzemelere geçiş yapın
Ofisinizde neredeyse herkesin günde birkaç tanesini kullanıp attığı karton veya plastik tek kullanımlık bardaklar, pipetler, çatal-kaşık ve tabaklar yerine, yeniden kullanılabilen malzemelere geçmek de ofisinizde sürdürülebilirlik adına önemli bir adımdır. Herkesin kendine ait bir bardağının olması çalışanların ofisle kurdukları duygusal bağı güçlendirmeye yardımcı olurken, yeniden kullanılabilir olmaları çevreyi korumaya yardımcı olacak. Üstelik sizi de her ay yenisi alınan karton bardak, plastik çatal-kaşık gibi malzemelerin tekrar eden maliyetinden kurtaracak tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.